+381 24 544 200 cisz@tippnet.rs

A Vajdasági Magyar Civil Szövetség 2011. október 28-án és 29-én konferenciát szervezett Szabadkán, az Augustiniánumban.

A konferencia a Magyar civil jövő Vajdaságban címet viselte, de a középpontjában nem csak a jövő, hanem az eddigi civil tapasztalatok, és a jelen állapotok is középpontba kerültek. A mintegy 50 résztvevő Vajdaság legkülönbözőbb részeiből érkezett. Nem csak a jelenlévők, hanem az előadók is tarkaságot mutattak, hiszen egyaránt megjelent a kutató, az egyetemi tanár, a pártelnök, a civil vezető, a pályázatkiíró, vagyis a mai civil valóság alakítói. Az előadások mellett bőven jutott idő vitatkozni, együttgondolkodni.

A tanácskozás végén a résztvevők a következő zárónyilatkozatot fogadták el:

 

Zárónyilatkozat

A civil kezdeményezések, a civil szervezetek szerepe felértékelődött, mivel a közgondolkodásból érezhetően kezd kiszorulni a közösségben való gondolkodás. Közös állásfoglalásunk, hogy az általános gazdasági helyzet romlása és egyéb kedvezőtlen társadalmi folyamatok ellenére is tevékenykednünk kell, és jelen kell lennünk a társadalom minden területén. A nehézségeket könnyebben legyőzhetjük, ha egymással kommunikálunk, annak pedig csak akkor van értelme, ha az kölcsönös bizalmon alapul. Az ilyen összejövetelek lehetővé teszik, hogy a kölcsönös bizalmon alapuló párbeszéd létrejöjjön és elmélyüljön. Szeretnénk, ha összetartozni akarásunk, derűlátásunk, tenniakarásunk nem csak a szűkebb civil társadalmunkra, hanem egész közösségünkre kisugározna.

Ezért fogjunk össze!

 

Kapcsolódó hír:

 

Magyar Civil Jövő Vajdaságban

Csizmadia László: Hamarosan megalakul a Civil Együttműködési Tanácskozás

 

Pénteken kezdődött a szabadkai AugustiniánumbanMagyar civil jövő Vajdaságban című konferencia, amelyet a Vajdasági Magyar Civil Szövetség szervezett. A kétnapos rendezvényt, amelyen mintegy 50 vajdasági civil szervezet képviseltette magát Miskolczi József, a VMCSZ főtitkára nyitotta meg. A konferencián többek között előadást tart a budapesti dr. Csizmadia László, a CÖF (Civil Összefogás Fórum) vezetője és Sebestyén István, vezető-főtanácsos, a Civitalis Egyesület elnöke, Vajdaságból pedig Zsoldos Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Deli Andor oktatási, jogalkotási és nemzeti közösségi titkár, és Badis Róbert az Identitás Kisebbségkutató Műhely elnöke. A konferencia első előadását Zsoldos Ferenc tartotta meg Magyar Nemzeti Tanács és civilek címmel.

– Ami itt történik, az egy rendkívül kiemelkedő történelmi esemény, hiszen nemsokára megalakul a Civil Együttműködési Tanácskozás, amely tulajdonképpen egy kárpát-medencei civil háló. December 2-án az Országház felső termében 400 kárpát-medencei civil jelenlétével alakul meg ez a tanácskozás, amire még nem volt példa. Itt érezhetjük azt is, hogy a magyar kormány is kitárta ölelő karját a határon túli magyarok felé, és van egy történelmi esélyünk, hogy most a nemzetért egy lélekközösségben és egy nemzettudatban tudjunk munkálkodni – nyilatkozta Csizmadia László.

A Magyar Szó olvasóit a konferencián Tóth Bátori Erzsébet, a Magyar SzóPont koordinátora képviselte. A program támogatója a magyarországi Bethlen Gábor Alap.

 

Forrás: Magyar Szó

Kitűzés a Pinteresten

Megosztom