+381 24 544 200 cisz@tippnet.rs

Az elmúlt hétvégén tartották meg az V. Vajdasági Civil Pikniket, a Vajdasági Magyar Civil Szövetség szervezésében Martonos közelében, a Tandari tanyán. A program a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

A kétnapos összejövetel témája: Közösségépítés környezetünk természeti látványosságai által, avagy mit kaptunk a járványtól? Az előadók természetjárással, kerékpár-, vízi- és bortúra szervezéssel foglalkozó szervezetekből illetve csoportosulásokból érkeztek és több éves gyakorlattal rendelkeznek. A járványhelyzet szigorításai alatt egyöntetűen azt tapasztalták, hogy a természetjárás népszerűsége nagymértékben megnövekedett.  

A résztvevők a következő településekről érkeztek: Bajmok, Bácskossuthfalva, Békéscsaba, Magyarkanizsa, Martonos, Szabadka, Óbecse, Palics, Topolya, Tóthfalu, Zenta, Zombor. Húsz civil szervezet képviseltette magát az összejövetelen.  

A rendezvény rövid bemutatkozással kezdődött, majd az első előadó Zsoldos Ferenc (Ci-Fi Civil Központ, Zenta) bemutatta a Tour de Délvidék biciklitúra történetét a kezdetektől, amit tavaly már huszadik alkalommal szerveztek meg. Az évek során bejárták a Kárpát-medencét és létrejött egy összekovácsolódott csapat.

A vacsora után Puzić Erzsébet és Puzić Marinko (túravezető, Szabadka) beszámolt arról, hogy hogyan nőtte ki magát az erdélyi családi barangolás egy komoly társas túrázássá. Ismertették a gyalogtúrázás íratlan szabályait, szépségét és lehetséges veszélyeit. Prezentációjukban bemutatott képeiken a jelenlevők megcsodálhatták Erdély vadregényes tájait.

Szombaton Kanyó Ervin (idegenvezető, Szabadka) a vizitúrázás lehetőségeit ismertette Vajdaságban és a környező országokban. Fényképes bemutatója és videói segítségével gyönyörű vidékekre kalauzolta az érdeklődőket. Számos kérdés hangzott el a témában, a nálunk még nem annyira elterjedt túrázási formáról.

Faragó Zoltán (Szabó Dénes Egyesület, Tóthfalu) bemutatta Délvidék nevezetességeit magyar szemszögből és a Mini Délvidék projekt megvalósulását Tóthfaluban. Rávilágított környezetünk megismerésének és a természet szeretetének fontosságára, ezért ő már gyerekeknek is tart ismertető előadásokat és túravezetést.

Csibor Gergely (Natura Peregrina Természetvédő és Hagyományőrző Alapítvány, túravezető, Békéscsaba) a magyarországi borvidékekről, a bortúrák kulturális és csapatépítő jellegéről tartott előadást.

Ebéd után Pósa Zoltán (a Vajdaság és környékének turisztikai értékei Facebook csoport üzemeltetője, Zenta) bemutatta a Vajdaság és környékének turisztikai értékei elnevezésű Facebook csoport létrejöttét, szabályait. Számos vajdasági kastélyt, műemléket és templomot felkeresett, lefényképezett és utánajárt a hozzájuk kapcsolódó eseményeknek. A hallgatóság érdeklődve hallgatta-e ritka kincsekről szóló történeteket.

Minden előadás után tartalmas beszélgetés, tapasztalatcsere alakult ki egy-egy téma kapcsán. Vitathatatlan, hogy mennyire fontos szerepük van a felsorolt tevékenységeknek a kapcsolatépítésben és a közösségek kialakításában.

Kitűzés a Pinteresten

Megosztom