+381 24 544 200 cisz@tippnet.rs

Hétvégén tartották meg a II. Vajdasági Civil Pikniket a Vajdasági Magyar Civil Szövetség szervezésében a Horgos melletti Domus Pacis lelkigyakorlatos házban. A kétnapos összejövetel célja a különböző civil jó gyakorlatok bemutatása, megvitatása, egymás munkájának a megismerése, új kapcsolatok kiépítése. A jelenlevők Vajdaság következő településeiről érkeztek: Ada, Bajsa, Bácsföldvár, Bácskossuthfalva, Csantavér, Ludas, Magyarcsernye, Magyarkanizsa, Óbecse, Palics, Szabadka, Temerin, Topolya, Tornyos, Zenta. A pikniken magyarországi és romániai szervezetek is részt vettek.

A rendezvény rövid bemutatkozással kezdődött, majd Szedmák Tamás (Bács-Kiskun megyei Civil Információs Centrum, Kiskőrös) ismertette a Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület tevékenységét, vázolta a különböző együttműködési lehetőségek kiaknázásának módjait. Az együttműködés nem csak civilek között lehet gyümölcsöző, hanem a helyi önkormányzattal is. A két nap alatt több mint 40 civil vett részt a  rendezvényen, ki résztvevőként, ki előadóként, ki moderátorként.

Halász Mónika (Meta Terra egyesület, Magyarkanizsa) bemutatta, hogy hogyan fogták össze a helyi termelőket, kézműveseket és lehetőséget biztosítottak számukra termékeik értékesítésére helyben és vidéken. Tevékenységük sokrétű: szaktanácsadást, szakmai előadásokat szerveznek, ökokert programot működtetnek, kézműves kirakodóvásárt szerveznek. A tartalmas beszélgetést Novák Anikó (Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete) vezette.

Szombaton Halász György (Csernyeiek Klubja) és Nagy Erzsébet (Csernyei újság) beszélgetett Béres Zoltánnal (Vajdasági Magyar Civil Szövetség) a szórványban végzett több évtizedes munkájukról. A kilencvenes évek közepén megalakították a Csernyeiek Klubját, hogy fenntartsák és továbbadják a helyi értékeket, erősítsék az elszármazottak kötődését a szülőfalujukhoz. 22 éve folyamatosan megjelentetik a Csernyei újságot évente 4 alkalommal, amelyet ingyenesen eljuttatnak minden csernyei háztartásba.A Vajdasági Magyar Újságíró Egyesület elismerő oklevelet adományozott a szerkesztőségnek a szórványmagyarság körében végzett tevékenységéért.

Ft. Dobai István (Caritas Szabadka) Farkas Zsuzsannával, Gergely Imeldával és Pásztor Orsolyával (Vajdasági Magyar Cserkészszövetség) beszélgetett a cserkészet múltjáról, jelenéről, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség szerkezetéről, tevékenységéről, a gyerekek toborzásáról, a cserkészfoglalkozásokról, csapattáborokról. Ismertették a különböző országok cserkészmozgalmainak működési elveit, a hierarchia felépítését a szövetségen belül, a fiatal vezetők képzését és a gyerekekkel megszervezett aktivitásokat.

Ebéd után a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület mutatta be jó gyakorlatait. Harkai Ákos és Sihelnik József beszámolt az eddig megvalósított programjaikról. Ismeretterjesztő előadásokat, gyalogtúrát, szakmai táborokat, madármegfigyelő napokat szerveznek. Ezenkívül különböző nemzetközi projektekben vesznek részt, madárgyűrűzést és madármegfigyelést végeznek, amelyet folyamatosan dokumentálnak. Szó esett még a különböző madárfajokról, madáretetésről, a fák telepítéséről. A beszélgetést Mengyán Pletikosity Ildikó (Anagramma Műhely) vezette.

A jelenlevő szervezetek érdeklődéssel hallgatták a moderátorok által vezetett beszélgetéseket, kérdéseket tettek fel majd közös tapasztalatcsere alakult ki egy-egy bemutatkozó előadás során.

 

A program támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Kitűzés a Pinteresten

Megosztom